Middeleeuwen

Geef een omschrijving van de volgende termen:

-Karel de Grote
-Karolingische rijk
-Ottonen
-Romaans (noem een voorbeeld)
-Gotiek (noem een voorbeeld)

Hier zie je de omvang van het Karolingischerijk
van Karel de grote (ca. 800)

reliekenhouder met de schedel van Karel de Grote

In het Duitsland en Frankrijk van de middeleeuwen kwamen rond het jaar 1000 de Otto’s aan de macht
Otto III wilde net zo’n machtig rijk als zijn voorganger Karel de grote ooit had.
Hij voelde zichzelf ook de alleen heerser op aarde..

hier zien we Otto III afgebeeld op zijn troon
denk bij het plaatje eens na over de manier waarop hij is afgebeeld… wat vind je hiervan?

Advertenties

2 Reacties to “Middeleeuwen”

 1. Anita Ebrahimi Says:

  Hoofdstuk 5 – Middeleeuwen

  Karel de Grote volgde in 768 samen met zijn broer Karloman zijn vader Pepijn 3 de Korte op. Pepijn leefde van 714 tot 768. Omdat Karloman in 771 stierf was Karel de Grote van af die tijd alleenheerser. Karel heeft door zijn binnenlands beleid, zijn buitenlandse veroveringen, zijn keizerschap en door zijn persoonlijkheid de bijnaam de Grote gekregen. Zijn verdediging van het christendom, zijn stichting van het keizerrijk, zijn feodale staatsorganisatie en zijn zorg voor het behoud van de klassieke en oude Germaanse cultuur goederen hebben de grondslagen gelegd voor het moderne Europa.

  De stamvader van het Karolingische huis is Karel Martel. Ook al beschouwd hij zichzelf niet als koning over het Merovingische Rijk, hij is wel de enige die de macht in handen heeft. Geboren als bastaardzoon van Pippijn II “de Middelste” (kleinzoon van Pippijn I) maakt hij het werk van zijn voorvaderen af. Hij stuurt zendelingen naar de nieuw veroverde gebieden, maken de zendelingen op religieus gebied een einde aan de Saksische zelfstandigheid, Karel Martel doet dat op politiek terrein. Karel Martel heeft met de veroveringen van Friesland, Hessen en Thüringen de Saksen omsingelt, zodat zij teruggedreven worden.
  In 741 verdeelt Karel Martel zijn rijk onder zijn twee zonen, Karlman en Pippin (III). Vlak daarna sterft hij en breekt er een opstand uit.

  Het geslacht van de Ottonen (ook wel Liudolfingische Huis of Saksische Huis genoemd) bracht een aantal middeleeuwse Duitse heersers voort.
  De Liudolfingers, ook wel Ottonen genoemd, waren een Saksisch hertogelijk geslacht en een Duitse koningsdynastie die het Duitse Rijk voor meer dan een eeuw regeerde (919-1024). De stamvader van het adellijke geslacht was graaf Liudolf (†866).
  De benaming Ottonen verwijst naar de keizers Otto I, Otto II en Otto III. Zij legden de basis van een machtig Duits keizerrijk, waarvoor de aanzet werd gegeven met koning Koenraad I. Die duidde de hertog van Saksen, Hendrik de Vogelaar, als zijn opvolger aan.

  De Romaanse talen zijn een voornamelijk Zuid-Europese tak van de Indo-Europese taalfamilie. Tegenwoordig worden deze talen door emigratie en kolonisatie echter ook gesproken in veel andere delen van de wereld, met name Latijns-Amerikaan.
  De Romaanse talen zijn de enig nog levende tak van de Italische talen. Ze stammen alle af van één van de Italische talen: het Latijn, de taal van de Romeinen, die door de Romeinse expansie verbreid raakte over een groot deel van Europa en in het westelijke deel van het Romeinse Rijk de algemene voertaal werd.

  De Gotiek is de eerste kunsthistorische periode waaruit kunstwerken in alle genres bewaard zijn gebleven. Op de allereerste plaats zijn er de talrijke en zeer diverse kathedralen, abdij- en stadskerken met hun reeksen beeldhouwwerken, glas-in-loodramen, wandschilderingen en werken van goudsmeed- en boekkunst. Daarnaast zijn er de niet minder veelsoortige steden, burchten en paleizen met hun kunstzinnige versieringen.De kunst van de Gotiek ontstond omstreeks 1140.

  De gotiek wordt ingedeeld in:
  De vroeggotiek (ca 1140-eind 12e eeuw),
  De hooggotiek (13e eeuw),
  Art Rayonnant,
  Laatgotiek of Art Flamboyant (1400 tot begin 16e eeuw).

 2. Merel Brouwer Says:

  5 – Middeleeuwen

  Een Kloosterorde is een orde van mensen uit een religie met een zelfde interpretatie van het geloof die samen leven in een klooster. Meerdere kloosters met mensen met dezelfde interpretatie wordt een kloosterorde genoemd. Kloosterordes bestaan in veel geloven, bijvoorbeeld in het Christendom en in de Islam. De Franciscanen waren bijvoorbeeld een hele strenge katholieke kloosterorde.

  Opbouw hiërarchie
  In de middeleeuwen had de hiërarchie een opbouw in de vorm van een piramide. Een plek bovenaan, die van God want hij stond boven alles. Daar onder stond (zie plaatje) de koning/keizer/vorst. De koning gaf land aan zijn leenheren en in ruil daarvoor moesten zijn leenheren loyaal naar hem zijn. Dit zelfde gebeurde weer op grotere schaal bij de leenheren die hun land over vazallen verdeelden. Dit wordt het leenstelsel genoemd. Helemaal onder aan de maatschappij was er de grootste groep, de arme mensen die het werk voor de rijke deden.

  De Karolingische kunst is de kunst uit de 8ste en 9de eeuw uit het rijk van Karel de Grote. Dat was een belangrijke periode en wordt ook wel de Karolingische renaissance genoemd. In deze periode kwam er meer aandacht voor de menselijke figuur en voor het bouwen van monumentale gebouwen. Dit zag je vooral terug in de bouwkunst, het edelsmeedwerk, de ivoorsnijkunst miniaturen en fresco’s.

  De Hoofse liefde, ofwel liefde tussen hovelingen, was eigenlijk verboden in de hofcultuur (de cultuur van de hoven en de ridderstand). Ondanks dat hoofse liefde verboden was gebeurde het veel, het was stiekem en werd ook wel onbereikbare liefde genoemd (omdat de vrouw vaak van een andere komaf en al uitgehuwelijkt was). In die tijd werd er door veel dichters minnelyriek geschreven, dit waren liederen over de hoofse liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: