de Renaissance

geef een omschrijving van de volgende termen of beantwoord de vragen:

– Renaissance
– Giotto en de Arena Kapel
– Kies een kunstenaar uit de Hoog renaissance en beschrijf een van zijn werken
– wat is het Manierisme
– Beschijf de sociale/economische stadstructuur van Florance in 1400-1500
– de De medici familie
– wat is Humanisme

Giotto schilderde in 1298 de arena kapel in Padua
hij maakte fresco’s met bijbelse verhalen

een van de verhalen is de judas kus
het moment dat Judas, Christus verraad.
zoals je ziet zijn de figuren levendig geschilderd daar stond Giotto om bekend
zijn levendige uitdrukkingen
De figuren zelf hebben nog wel romaase trekjes.
ze zien er nog net een beetje uit als poppetjes end e verhoudingen kloppen niet helemaal

Belangrijke schilders uit de vroeg renaissance

1-Cimabue (1398)
getroonde Madonna met Kind

2-Masolino (1425)
Adam en Eva

3-Masaccio (1425)
Petrus geneest met zijn schaduw

Schilders uit de Hoogrenaissance

Michelangelo (1508)
Schepping van Adam (sixtijnse kapel)

Rafael (ca. 1525-1540)
Maria met kind

Maniërisme is een laatste stroming in de renaissance
De hoog renaissance waar realistisch werken centraal staat wordt opgevolgd door een kunstvorm waar overdrijven een rol gaat spelen..
vormen raken vervormt en expressie in de figuren wordt overdreven

Advertenties

4 Reacties to “de Renaissance”

 1. Lisa Smit Says:

  – Renaissance

  De renaissance betekent letterlijk ‘wedergeboorte’. Het wijst een periode aan in de geschiedenis van Europa waarin kunst en letteren opbloeiden en tot een van de belangrijkste dingen in het leven gingen behoren. De periode gaat van start na het einde van de Middeleeuwen. Men zag de Middeleeuwen als een periode van verval, en zag ook dat er en nieuwe glorieuze tijd was aangebroken. Men keek terug naar de kennis en cultuur van de Klassieke Oudheid, en zo onstond er een ‘wedergeboorte’. De Renaissance heeft zijn oorsprong uit Italie in de 14e eeuw, waar het begon bij de Italiaanse Humanisten. In de eeuwen die daar op volgden verspreidde de Renaissance geleidelijk door heel Europa.

  – Giotto en de Arena Kapel

  Giotto was een Italiaanse schilder en architect die leefde van ongeveer 1266 tot 1337. Hij heet eigenlijk Giotto di Bondone maar iedereen kent de legende als Giotto. Zijn werk is toonaangevend geweest voor de moderne kunst die volgde, hij wordt daarom ook vaak de ‘vader van de moderne kunst’ genoemt. Hij schilderde onder andere het interieur van de Arena Kapel. De kapel was geheel toegewijd aan Maria, maar alleen de bovenste zijringen van de wanden bevatten zogeheten ‘ Fresco’s’ over haar leven. Op andere delen van de wanden ging het over de levens van de heiligen Joachim en Anna, en voornamelijk over het leven van Jezus.

  -Manierisme

  Manierisme duidt de kunststijl aan van de periode die men ook wel de Late Renaissance noemt, de opvolger van de Hoog Renaissance. Schilders zoals Michelangelo en Rafael Santi worden gezien als toonaangevende figuren van die periode.

 2. Zhaosen Zhang Says:

  Renaissance
  De Renaissance (letterlijk: wedergeboorte) is een periode in de Europese geschiedenis, een bloeiperiode van de kunsten en letteren. De Italiaanse humanisten die de term introduceerden, meenden dat na een periode van verval, de Middeleeuwen, een nieuwe gouden eeuw was aangebroken, die niets minder was dan een ‘wedergeboorte’ van de verworvenheden van de Klassieke Oudheid. De Renaissance begon in Italië in de veertiende eeuw en verspreidde zich in de volgende eeuwen over de rest van Europa.

  Michelangelo
  Italiaans beeldhouwer, schilder, architect en dichter uit de Renaissance; algemeen beschouwd als een der grootste kunstenaars ooit. Werkte in Florence en Rome.
  Michelangelo was een leerling van de schilder Domenico Ghirlandaio en van de beeldhouwer Bertoldo di Giovanni. In Florence leerde hij de klassieke oudheid kennen, die van grote invloed is geweest op zijn werk, en kwam hij via Lorenzo de’ Medici in contact met enkele van de grote wetenschappers van zijn tijd. In 1496 trok hij naar Rome, waar hij in 1498/99 de bekende Pietà in de St.-Pieter maakte. Na terugkeer in Florence kreeg hij de opdracht voor de eveneens bekende David.
  Paus Julius II gaf de opdracht tot de fresco’s op het plafond van de Sixtijnse Kapel (1508-12): taferelen uit Genesis, omrand met afbeeldingen van profeten en naakte jongeren. Michelangelo werkte vier jaar aan het plafond, liggend op zijn rug. Hij schilderde daarna vrijwel niet meer, tot hij in 1536 begon aan Het Laatste Oordeel, op de achterwand van de Sixtijnse Kapel. Dat was in 1541 gereed.
  Kenmerkend voor Michelangelo’s stijl zijn de forse, gespierde lichamen. Hij overleed in 1564 in Rome en ligt begraven in Florence.
  Bij leven was hij al beroemd en werd hij alom bejubeld, zeker in Italië. Hij stond ook bekend als pessimistisch en gierig.

  Maniërisme
  Maniërisme is een term die lange tijd de voornaamste aanduiding is geweest voor de stijl van Italiaanse of Italiaans geïnspireerde kunst in de 16e eeuw vanaf circa 1525 tot ongeveer 1580. De stijl die volgde op de hoogrenaissance wordt late renaissance of maniërisme genoemd. In de schilderkunst wordt de navolging van Michelangelo en Rafaël Santi als essentieel gezien, in de dichtkunst gelden Petrarca en Dante als grote voorbeelden. Verder heeft maniërisme in het taalgebruik de bredere betekenis gekregen van artificieel of gekunsteld, toepasbaar op legio onderwerpen.

  De medici familie
  Het geslacht De’ Medici (of Dei Medici) was een machtige en invloedrijke familie, die in Florence als grondlegger van het internationale bankwezen gedurende de 15e eeuw op het gebied van kunst een toonaangevende rol speelde.
  De leden van de familie De’ Medici hadden invloed op de kunst en de architectuur vooral in Florence. Zij bezaten onder andere het Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen. Ook begonnen zij het museum in de Uffizi.

  humanisme
  Onder het hedendaagse humanisme wordt een levensbeschouwing verstaan die de mens centraal stelt en uitgaat van de waarde van de mens (Latijn: humanus = ‘menselijk’).[1] Tijdens de renaissance waren er veel geleerden die pas in de 19e eeuw “humanisten” werden genoemd. Dit woord werd afgeleid van het Italiaanse umanista = “docent Latijnse letteren” of humaniora. Deze geleerden meenden dat door een vernieuwde studie van de Griekse en Romeinse klassieken de westerse beschaving tot op haar bronnen kon worden teruggevoerd. In deze oudste betekenis is het humanisme een historisch fenomeen. Als levensbeschouwing ziet het hedendaagse humanisme zichzelf als de erfgenaam van een verandering van het wereldbeeld die door de renaissance-humanisten werd ingezet, zowel op intellectueel als op religieus terrein. De invloed van zijn humanitaire en seculiere gedachtegoed op het socialisme en het liberalisme is groot, terwijl het humanisme zelf als georganiseerde levensbeschouwing geen grote aanhang heeft. Recent onderzoek wijst uit dat ruim een half miljoen Nederlanders, zich herkent in de humanistische levensbeschouwing.

 3. Lisa Smit Says:

  – Renaissance
  De renaissance betekent letterlijk ‘wedergeboorte’. Het wijst een periode aan in de geschiedenis van Europa waarin kunst en letteren opbloeiden en tot een van de belangrijkste dingen in het leven gingen behoren. De periode gaat van start na het einde van de Middeleeuwen. Men zag de Middeleeuwen als een periode van verval, en zag ook dat er en nieuwe glorieuze tijd was aangebroken. Men keek terug naar de kennis en cultuur van de Klassieke Oudheid, en zo onstond er een ‘wedergeboorte’. De Renaissance heeft zijn oorsprong uit Italie in de 14e eeuw, waar het begon bij de Italiaanse Humanisten. In de eeuwen die daar op volgden verspreidde de Renaissance geleidelijk door heel Europa.

  – Giotto en de Arena Kapel
  Giotto was een Italiaanse schilder en architect die leefde van ongeveer 1266 tot 1337. Hij heet eigenlijk Giotto di Bondone maar iedereen kent de legende als Giotto. Zijn werk is toonaangevend geweest voor de moderne kunst die volgde, hij wordt daarom ook vaak de ‘vader van de moderne kunst’ genoemt. Hij schilderde onder andere het interieur van de Arena Kapel. De kapel was geheel toegewijd aan Maria, maar alleen de bovenste zijringen van de wanden bevatten zogeheten ‘ Fresco’s’ over haar leven. Op andere delen van de wanden gaat het over de levens van de heiligen Joachim en Anna, en voornamelijk over het leven van Jezus.
  -Manierisme
  Manierisme duidt een kunststijl aan van de periode die men ook wel de Late Renaissance noemt, de opvolger van de Hoog Renaissance. Schilders zoals Michelangelo en Rafael Santi worden gezien als toonaangevende figuren uit die periode.

 4. Lisa Smit Says:

  maniëristische bouwkunst: 1. Doorlopende zuilen; een zuil met de hoogte van meerdere verdiepingen. Dit maakt de voorgevel meer een geheel. 2. Trappen voor een huis, wat al sterk richting de gotiek gaat.

  maniëristische beeldhouwkunst: irrealistische houding van het lichaam, ruimte en perspectief (denk aan het beeld Rafael van Michelangelo, wiens handen en hoofd veel groter zijn in verhouding tot zijn lichaam)

  Kunstenaar uit de hoog-renaissance: Leonardo Davinci
  1452 – 1519, was een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de renaissance. Kortom: een perfect voorbeeld van een homo universales, hij stond bekend als een genie.
  Een van zijn bekenste werken is de Mona Lisa, een olieverf schilderij die dateerd tussen 1503 en 1507 na christus. Het schilderij is een portret van een meisje, met een enigzins surrealistisch landschap op de achtergrond. Het portret is voornamelijk beroemd door de mysterieuze glimlach van het meisje, en haar ogen die je vanaf elke positie voor het schilderij recht lijken aan te kijken. Ook is bijzonder voor die tijd dat de horizon achter haar schuin loopt, en aan de linkerkant hoger ligt dan aan de rechterkant.

  De sociaal-economische stadstructuur van Florence in 1400-1500 na christus, en de medici familie

  Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Sinds de 15e eeuw werd het, mede door de Medici, een belangrijk financieel centrum. Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d’oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook Gulden (=Gouden) Florijn heette. De bankiers financierden voor een groot deel de middeleeuwse Europese handel en industrie en de huurlegers van de koningen. Via huwelijken met de Europese aristocratie waren nakomelingen van de Medici koning of koningin van o.a. Frankrijk, Schotland en Spanje en leverden ze ook verschillende pausen. De familie gaven de grote legendes o.a. Da Vinci, Dante en Michelangelo opdrachten om hun grote werken te maken.

  Het Humanisme
  Tijdens de renaissance waren er veel geleerden die later werden gezien als humanisten, omdat ze een levensbeschouwing aangingen die de mens centraal stelden. Het is een niet-religieus levens en wereldbeeld. Er werd uitgegaan van het menselijk verstand, de rede, redelijkheid en wereldburgerschap. De humanisten in de tijd van de renaissance grepen terug op de ideeen van de oudheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: