Cultuur van de Kerk

Geef een omschrijving bij de termen of antwoord op de vragen:

– Tempeliers
– Omschrijf de ontwikkeling van de tempelberg in Jeruzalem vanaf ca. 300 tot heden
– Wat zijn Pelgrimages, benoem de belangrijkste routes
– Wat zijn Relieken
– De gebroeders van Limburg
– kies een van de volgende klooster orde en leg duidelijk uit wie de oprichters en wat de belangrijkste kenmerken  van deze orde zijn.
-Benedictijnen
-Orde van Cluny
– Franciscanen
-Cisterciënzers

Tempelier-ridders

Hier zie je een afbeelding van de tempelier-ridders deze worden traditiegegwijs afgebeeld met een wit schild met roodkruis

Hier zie je de huidige situatie op de tempelberg te jeruzalem
Bekijk de afbeelding.. je ziet dat deze plek voor vele een heilige plek is..
zowel de Joden, Christenen als Islamieten eisen deze plek op als religieuze plek

Hier zie je een reliek, de arm van de heilige Stefanus.
men geloofde in de kracht van een reliek en de meeste bedevaarttochten hadden dan ook als doel het reliek van de voor jouw belangrijke heilig bezoeken
het was een hele rage in de middeleeuwen!

De gebroeders van Limburg waren schilders van boeken (bijbels, getijdeboeke of rijmbijbels)
Ze versierde de boeken met deze tekeningen genaamd “boekverluchting” De gebroeders van Limburg zijn de Beroemdste namen
binnen deze traditie van boekverluchting in de middeleeuwen.
Hier zien we hoe de engel Maria komt vertellen dat ze zwanger is van het Christuskind, zo’n afbeelding heet ” de Announciatie”

Hierboven zie je de kerk van Cluny
Deze kerk is het schoolvoorbeeld van romaanse bouwkunst.
de bouwstijl is sober en vergelijkbaar met een blokkendoos.
Er zijn kleine ramen en de versieringen zijn simpel.
Hieronder zie je een timpaan van een andere romaanse kerk, hier zie je dat de figuren een simpele poppetjesachtige verschijning zijn.
De verhoudingen kloppen niet echt en de figuren zijn meer symbolisch dan realistisch.

De Gotiek (ca. 11.50-1350) heeft een heel andere uitstraling.
De bouw van de kerken wordt hoger en ingenieuzer, open ruimtes en Ramen worden belangrijk.
Ook de sculpturen op de gebouwen worden realistischer

Advertenties

2 Reacties to “Cultuur van de Kerk”

 1. Anita Ebrahimi Says:

  Hoofdstuk 6 – Cultuur van de Kerk

  De Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers of Tempelieren, was een geestelijke ridderorde, gesticht ter bescherming van de pelgrims naar het “Heilige Land”. Ook na het verlies van het “Heilige Land” uit westerse handen bleef de orde bestaan, ook al was hun oorspronkelijk doel nu voorbijgestreefd. De Tempeliers werden snel een zeer rijke orde, die overal in het koninkrijk Jeruzalem en in Europa veel land bezat. Dit kwam door de steun van vele edelen. Wanneer edelen toetraden tot de orde, kwamen ze hun persoonlijke gelofte van armoede na en gaven ze de orde al hun bezittingen. Al snel werd de Orde één van de belangrijkste bankiers van de westerse wereld, omdat zij vrijgesteld waren van belastingen.

 2. Merel Brouwer Says:

  6 – Pres. cultuur van de kerk/Middeleeuwen

  Een Fabeldieren is een door mensen bedacht figuur (vaak lang geleden) dat in fantasieverhalen en sprookjes voorkomt. Fabeldieren hebben vaak menselijke trekjes, ze kunnen bijvoorbeeld praten en/of hebben deels het lichaam van een mens zoals zeemeerminnen.

  De Tempelberg ook wel de berg Moria genoemd ligt ten oosten van het oude Jeruzalem. De tempelberg is voor het Jodendom een hele belangrijke plek omdat daar de eerste joodse tempels zijn gebouwd, de eerste rond 900 voor Christus en de tweede vierhonderd jaar later. Behalve voor het Jodendom is de Tempelberg ook voor het Christendom en de Islam van belang. Voor de Islam is het na Mekka en Medina de heiligste plek op aarde want er staan twee Islamitische heiligdommen: de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel.

  De Gebroeders Limburg waren Paul, Herman en Johan, de drie zoons van Arnold van Limburg. Ze kwamen uit een echte kunstenaarsfamilie en woonden in Nijmegen. De drie broers worden gezien als belangrijke miniatuurschilders/ulluminatoren uit de middeleeuwen. Zij waren zo speciaal in hun tijd omdat zij op een nieuwe manier landschappen afbeelden en veel kleur gebruikten. Hun gezamenlijke werk voor de franse hertog Jan van Berry wordt als hun hoogtepunt gezien. Voor de hertog maakte ze miniaturen voor het getijdenboek (Les très riches heures du duc de Berry), zie plaatje.

  De zijderoute was de route die Europa met het verre Oosten verbond (zie plaatje). Het werd al vanaf het jaar nul als handelsroute gebruikt, hierdoor zijn er heel veel belangrijke handelspunten op ontstaan. Tot in de late Middeleeuwen was de zijderoute de belangrijkste handelsroute, dit werd daarna minder doordat er meer gebruik werd gemaakt van schepen.

  De Dodendans, ook wel Danse Macabre genoemt, is een traditie uit de late middeleeuwen. Het was een wilde dans die op kerkhoven en tijdens begrafenissen (buiten) werd gedanst. Later verbood de kerk de dodendans omdat het een dans van de duivel was. Je ziet de dodendans vooral terug op schilderijen uit de middeleeuwen. Plaatje: De dodendans en het meisje.

  Liturgie is alle voorgeschreven plechtige handelingen van een kerkdienst samen. Van verschillende geloven was de liturgie ook anders, zo had je bijvoorbeeld de oosterse en de katholieke liturgie.

  Relieken/Relikwieën komt van het oude ‘Reliquia’. Het betekent overblijfsel van het lichaam of een voorwerp van een heilige of martelaar. Relieken worden in gebedshuizen bewaard in reliekhouder, deze zijn rijk versierd omdat de relieken zo veel waard zijn. Omdat de relieken zo gewild waren ontstond er een strijd om, uiteindelijk werd het toegestaan dat relieken werden opgesplitst. Toch zijn er bijvoorbeeld nog zo’n dertig spijkers van Jezus in omloop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: